Banja Jošanica

Banja Jošanica udaljena je 16 km od Sokobanje. Ona se nalazi u severo-zapadnom delu Sokobanjske kotline, na istočnim padinama planine Bukovik. Izuzetni prirodni potencijali Banje Jošanice kao što su povoljni klimatski uslovi, termalni izvori i lekovito blato – peloid predstavljaju osnovu za razvoj zdravstvenog turizma a atraktivna okolina, očuvana priroda, značajni kulturno-istorijski spomenici i tradicionalna seoska domaćinstva za razvoj izletničkog i seoskog turizma. Hotelskih kapaciteta za sada nema u Banji Jošanici a što se tice restoranskih kapaciteta postoje dva restorana „Jošanica” i „Veljković“.


Okolina Banje Jošanice, koja je bogata šumom, pogodna je za celodnevne izlete i različite vidove rekreacije. Najtraktivnija izletišta su Vrelo i Sokolovica. Vrelo je udaljeno od Banje Jošanice 6,5 km i do njega se stiže šumskim stazicama. Glavne atraktivnosti ovog izletišta, smeštenog u šumsko- livadskom ambijentu, su izvori tople i hladne mineralne vode po čemu je i dobio ime, očuvana priroda i čist vazduh. Lokalitet Sokolovica nalazi se u neposrednoj blizini Banje Jošanice, a jedna od njegovih atraktivnosti, osim prelepe prirode, je i crkva Sv. Jovana Glavoseka.


Crkva Uspenja Svete Bogorodice je najstarija crkva u Opštini. Izgrađena je u XIV veku, mada prema nekim izvorima datira još iz XI veka, jer ima slična arhitektonska obeležja kao Petrova crkva iz Novog Pazara. Zidana je od kamena, bez kupole, sa prozorima u vidu puškarnica, raspoređenim na različitim visinama. Iako je više puta paljena sačuvana je najviše zahvaljujući čvrstim, debelim zidovima a krov i ikonostas su više puta obnavljani. Crkva je jednim delom ukopana u zemlju da bi bila što manje uočljiva i niska da Turci ne bi ulazili na konjima u crkvu. Pored nje nalazi se crkva Sv. Dimitrija, izgrađena 1899.god., a u blizini je i stari crkveni konak, koji je pretvoren u muzej ali nije otvoren za posete dok se ne izvrši rekonstrukcija.


Zdravstveni turizam u Banji Jošanici zasniva se na primeni lekovitih voda i peloida. Današnja banja sagrađena je 1962. godine, na temeljima starog kupatila iz 1905. godine. Poseduje 5 kaptiranih izvora: sumporna voda, gvozdena I i II, stomačna i crvena voda, sa temperaturom vode od 18 do 22°C, i kupatilo sa tuševima.
Lečenje u banji se odvija pod stalnim nadzorom lekara, a od terapijskih tretmana primenjuju se: balneo-terapija, fango-terapija, kreno-terapija i peloidna terapija.
Indikacije: bolesti gastro-intestinalnog, genitalnog i urinarnog trakta, kožne bolesti, različite vrste reumatizma(hronični, inflamatorni, ekstraartikularni), šećerna bolest, anemija i snižen krvni pritisak, neuroze i dr.
 

Korisne informacije

Kontakt telefon
+381 18 836 283
Kako doći do

Iz Sokobanje krenete regionalnim putem ka Aleksincu, posle pređenih 5 km skrenete desno kod Trebičke česme, prolazite kroz selo Žučkovac i stižete do Jošanice.